Zalety domowego filtrowania wody

0
240
Zalety domowego filtrowania wody

Wśród Polaków z roku na rok coraz bardziej wzrasta świadomość tego, jak duże znaczenie ma jakość tego co spożywamy i co pijemy. Dlatego też nie tylko jemy coraz zdrowiej, ale staramy się także pić lepszej jakości napoje- w tym wodę. Wydaje się, że do lamusa zaczynają odchodzić wysokosłodzone gazowane oranżady i napoje- zdajemy sobie sprawę jak złe działanie mogą mieć one nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych i do jak wielu chorób cywilizacyjnych się przyczyniają (chociażby cukrzyca czy otyłość). Wraz ze wzrostem tej świadomości, w naszych kuchniach montujemy filtry do wody, a na kuchennych blatach coraz częściej spotkać można dzbanki i butelki filtrujące. To cieszy, a jakie zalety ma domowe filtrowanie wody?

Niezależnie od tego czy mieszkamy na wsi czy też w mieście, nieraz spotkaliśmy się z sytuacją, że woda w kranach nam nie smakuje. Naukowcy sugerują, iż woda płynąca w wodociągach jest zdatna do bezpośredniego picia, ale po spróbowaniu jej znakomita większość z nas uważa, iż jest ona zbyt twarda i nieraz ma posmak…rur. Dlatego też zamiast ją przegotowywać, lepiej wyposażyć swoją kuchnię w systemy filtrów do kranówki lub w dzbanek filtrujący. Inna kwestia to oczywiście środowisko i niekończący się problem z jego zanieczyszczaniem. Na myśli mamy oczywiście głównie plastik- trudno dziś znaleźć miejsce na naszym globie, które nie byłoby poważnie dotknięte tym problemem. Załóżmy, że nasze gospodarstwo domowe liczy 4 osoby, załóżmy, że dziennie wypijamy chociaż dwie półtora litrowe butelki wody mineralnej- to w skali miesiąca aż 60 butelek z plastiku! Filtrując wodę w dzbankach lub filtrami (np. montowanymi pod zlewem lub na kranie) zupełnie eliminujemy te plastikowe śmieci, a naszym jedynym zakupem jest tylko jeden filtr w skali miesiąca. Ale to nie tylko przyjazność dla środowiska, lecz także spora oszczędność pieniędzy, które zamiast na zgrzewki wody można zainwestować chociażby na rodzinne wyjścia do kina.

Ale poza względami ekonomicznymi i ekologicznymi, filtrowana woda jest po prostu zdrowsza i ma dużo większe walory smakowo- zapachowe niż kranówka. Filtry (w tym węgiel aktywny) zmiękczają wodę oraz usuwają z niej takie zanieczyszczenia jak chlor i jego pochodne, pestycydy, herbicydy, azotany, metale ciężkie, a także zanieczyszczenia mechaniczne jak choćby małe drobinki piasku czy żwiru.

Przefiltrowana woda jak żadna inna nadaje się idealnie do używania jej w sprzęcie AGD- w żelazkach, w czajnikach, itp. Jest miękka, tak więc w sprzętach tych nie będzie osadzał się kamień, który może zaburzać dobre funkcjonowanie tychże urządzeń oraz wpływać na ich krótszą żywotność. Potrawy przygotowywane na przefiltrowanej wodzie są zdrowsze, ale i dużo bardziej aromatyczne oraz lepsze smakowo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here