Tajemnice kuchni greckiej – prosty przepis

0
247
Tajemnice kuchni greckiej – prosty przepis

Potrawy greckie

Z uwagi na to, że prowadzimy kuchnię służącą naszemu zdrowiu, będąc w obcym kraju interesujemy się, jak tam ludzie się odżywiają? Co piją? Jak długo żyją?
W naszym przekonaniu nie można poznać kraju, nie znając jego kuchni.
– co najbardziej im smakuje?
– o czym rozmawiają w czasie posiłku?
W tym czasie można zauważyć jak ujawniają swój temperament i tradycje obyczajowe. Zaobserwowaliśmy, że w różnych regionach kraju (tak samo jest w naszym kraju) są serwowane inne potrawy.
Jak widać podtrzymywane są stare tradycje żywieniowe, bo to rodziny mają swoje sekrety, które są przenoszone z pokolenia na pokolenie. Stąd w krajach jest zróżnicowana sztuka kulinarna, grecy stosują kuchnię śródziemnomorską. W świecie uważana jest za najzdrowszą.
Prawie wszystkie potrawy są przygotowywane na oliwie z oliwek. Spożywają dużo jarzyn przyrządzanych na różne sposoby, nie brakuje w nich papryki słodkiej i ostrej.
Owoce morza królują na drugim miejscu i ziół nie brakuje w żadnej potrawie.
My podajemy warianty wybranych przepisów kulinarnych z kraju, który ostatnio odwiedziliśmy tj. Grecja.

Dzisiaj, kiedy mamy pod dostatkiem jarzyn i owoców skąpanych w sierpniowym słońcu, gdyż w tym czasie w nich jest dużo witamin i minerałów a których organizm nasz potrzebuje. Odwdzięczy się nam za to zdrowiem, gdy i my do naszych potraw będziemy wprowadzać więcej zdrowych pokarmów.

Sałatka z serem feta dla 2 osób
– 3 ziemniaki – ugotowane
– 2 cebule fioletowe
– 100 g sera feta
– łyżka posiekanych migdałów
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– łyżeczka suszonego tymianku
– wg uznania soli i pieprzu
– można (jak kto woli) pokropić octem jabłkowym

Przyrządzanie:
– cebulę kroimy w cienkie półksiężyce
– ziemniaki i ser feta w kosteczki
Wszystko wkładamy do salaterki i dodajemy pozostałe produkty. Mieszamy i na koniec dekorujemy oliwkami.

Sałatka z soczewicą
– ½ szklanki soczewicy ugotowanej na miękko
Do soczewicy pokroić 2 ząbki czosnku i 2 łodygi selera naciowego i 2 szalotki.
Wszystko to włożyć do salaterki, polać oliwą z oliwek, skropić octem winnym lub jabłkowym, dosmaczać solą i pieprzem. Wymieszać i obsypać suszonym oregano.
Sałatkę podajemy na liściu sałaty.

Czara Rethymno
Pokroić drobno cykorię, dodać 1/2 startego selera oraz parę boczniaków wcześniej pokrojonych w paski i podsmażonych na oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Polać oliwą z oliwek i trochę dodać oliwy anyżowo-cytrynowej.
Pokropić sokiem z cytryny. Dosmaczać solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać.

Sałatka z pomarańczą
– 1/2 paczki szparagów ugotować i drobno pokroić
– 1 duży pomidor – pokroić na większe kawałki
– parę liści sałaty lodowej – drobno porwać
– dużą pomarańczę obrać i pokroić w kostkę.
Wszystko włożyć do salaterki.
Polać oliwa, pokropić octem winnym i dosmaczać pieprzem i solą. Wymieszać.
Zetrzeć skórkę pomarańczy i obsypać sałatkę.

Sałatka ze szpinakiem
– 1/4 kg szpinaku umyć i pokroić na duże kawałki. Włożyć na patelnię. Do szpinaku dodać pokrojoną w duże kawałki cukinię i wszystko polać oliwa i dusić 5 minut. Dosmaczać solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here