Truskawki, agrest, maliny, poziomki, borówki – istny owocowy raj w ogrodach i na straganach.
Postanowiłam wykorzystać to bogactwo owoców, tak pysznych i pięknych teraz i przygotować prosty, wręcz najbardziej przewidywalny owocowy tort – na bazie kakaowego biszkoptu, bitej śmietany i właśnie różnych owoców. Aby nie było tak zupełnie banalnie – dodałam bezy, które nadały torcikowi więcej słodyczy.
Wyszedł lekki, smakowity torcik. Naprawdę nie ma z nim wiele zachodu, więc polecam na każdą okazję, a także na weekendowy dodatek do kawy
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
2 łyżki zimnej, przegotowanej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana:
1 litr śmietanki kremówki 30%
5 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Poncz:
1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
ok. 1/2 kg różnych owoców: truskawki, maliny, borówki lub jagody, agrest, poziomki
1 opakowanie małych, białych bezików (ok. 15 dkg)
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować. Obie mąki przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mieszanki mącznej i mieszać delikatnie łyżką. Na końcu wlać wodę i wymieszać.
Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i piec ok. 30-35 min. w temp. 170 st. C. Ostudzić.
Bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno.
Dodać cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Na końcu wlać chłodną, ale płynną żelatynę i zmiksować.
Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać.
Złożenie ciasta:
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Dolny blat nasączyć lekko ponczem, ułożyć owoce – pokrojone lub w całości (truskawki polecam pokroić na połówki, pozostałych owoców – malin, borówek i poziomek nie kroić).
Następnie wyłożyć 1/3 bitej śmietany i przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć go ponczem, ułożyć beziki i 1/3 bitej śmietany (Uwaga! beziki nasiąkną i zrobią się wilgotne pod wpływem bitej śmietany, więc jeśli robimy tort na następny dzień, to proponuję ich nie dodawać do środka tortu).
Położyć trzeci blat biszkoptu, nasączyć go ponczem i wyłożyć pozostałą bitą śmietanę, pokrywając nią wierzch i boki tortu. Udekorować owocami i bezami. Tort wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jeśli ma być podawany później, to bezy układać przed podaniem.