Imbir pochodzi z tropikalnych regionów Azji i Australii. Znany jest na całym świecie, zwłaszcza jako przyprawa, którą można zakupić niemal w każdym sklepie w dwóch postaciach: sproszkowanej bądź w całości. Ma szerokie zastosowanie w gastronomii i medycynie. Stosowanie imbiru w diecie może pomóc Ci zwalczyć codzienne dolegliwości. Na pewno wiesz, że herbata z plasterkiem korzenia imbiru pomaga zwalczyć przeziębienie i łagodzi ból gardła. Ale to nie wszystkie jego właściwości lecznicze!
Żyjemy w czasach w których trudno jest zachować zdrową dietę i często jemy w pośpiechu, nie mamy czasu na przygotowanie zdrowego posiłku (chociaż dla chcącego nic trudnego) i najczęściej w takiej sytuacji sięgamy po szybie i proste rozwiązania kupując fast foody (hamburgery, hot-dogi, kebaby itp. ) . To wszystko źle wpływa na nasz organizm a dodatkowa porcja stresu całość potęguje i w efekcie cierpimy na poranne nudności i niestrawności. Dlatego też polecam wszystkim tym, którzy borykają się z tym problemem, picie rano herbatki z imbirem. Wiele ludzi rezygnuje ze śniadania właśnie dlatego, że jest im rano niedobrze, czują że nie są w stanie nic zjeść… I popełniają ogromny błąd! Stosowanie imbiru przyniesie nam ulgę w tego typu dolegliwościach, ale zalecam również uwzględnić zmianę diety bo herbatki w końcu przestaną działać, jeśli nie zmienimy złych nawyków żywieniowych.
Jeśli dokuczają Ci częste bóle głowy i migreny oraz bóle stawów zachęcam do picia naparu z korzenia imbiru. Naprawdę łatwo go przygotować. Wystarczy ok 2cm korzenia imbiru dokładnie umyć pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce, następnie wrzucić do szklanki i zalać gorącą wodą –dla osłody można dodać łyżeczkę miodu Napary bądź herbatki z imbirem są skuteczne w łagodzeniu dolegliwości spowodowanych wrzodami. Poza tym skutecznie zwalcza wzdęcia oraz zgagę.