Podstawy parzenia wyśmienitej kawy

0
22
Podstawy parzenia wyśmienitej kawy

O czym pamiętać parząc kawę?

Kluczem do przygotowania aromatycznej kawy jest dobór odpowiedniego gatunku i dobra jakość ziaren. Dzięki temu podczas jej zaparzania wydobędzie się z nich odpowiednio intensywny aromat oraz uzyska niepotarzany smak. Ziarna powinny być jednakowo dojrzałe i posiadać podobną wielkość. Najlepiej więc, aby były zbierane ręcznie. Dobrze też, jeśli ziarna wyłuskuje się z łupin na tzw. mokro płucząc je w basenach, a następnie poddając krótkiej fermentacji. Zabieg ten spowoduje wzbogacenie smaku późniejszego naparu. Kawa powinna być przygotowywana z jak najświeższych ziaren, dlatego trzeba sprawdzać datę wypalenia i nie kupować ich od przemysłowych palarni, które podają jedynie na opakowaniach okres przydatności. Nie powinno się jednak zużywać ziarna zaraz po tym jak zostały uprażone. Zawarty w nich dwutlenek węgla musi mieć czas na odparowanie. Najlepiej więc dać im kilka do kilkunastu dni na zakończenie tego procesu. Dobrze też, aby ekspres miał wbudowany młynek. Dzięki temu przygotuje się dokładnie tyle kawy na ile ma się ochotę, a napar będzie wyrazisty i mocny. Należy też pamiętać o odpowiednim przechowywaniu ziaren. Do tego przyda się szczelny pojemnik, który będzie przetrzymywany chłodnym i ciemnym miejscu.

Temperatura prażenia i zaparzania kawy

Należy wiedzieć, że mieszanki kaw używane do ekspresów wypala się w inny sposób. Te przeznaczone do przelewowych praży się w bardzo wysokiej temperaturze z zastosowaniem obiegu powietrza, a potem schładza się zimną parą. Kawa jest przez to kwaśna i może podrażnić żołądek. Mieszanki do espresso wypala się przez 20 min. w temperaturze do 230° C. Napar staje się przez to aromatyczny oraz nie jest cierpki. Żeby kawa nie straciła swoich walorów smakowych, a także aromatu należy przyrządzać ją w temperaturze nie przekraczającej 95° C.

Grubość mielenia ziaren kawy

Dobór odpowiedniej grubości mielenia kawy pozwoli uzyskać esencjonalny i pełen smaku napar. Do ekspresu przelewowego stosuje się grubo mielone ziarna, wyglądem przypominające ziarnka piasku. W niskociśnieniowych powinny znaleźć się ziarenka o średnim stopniu zmielenia. Natomiast do ciśnieniowych należy zmielić je na proszek.

Kawa w saszetkach

Wiele ekspresów ciśnieniowych pozwala na przygotowanie kawy z papierowych saszetek. Jedno opakowanie zawiera ok. 7 g zmielonej kawy. Każda porcja zapakowana jest hermetycznie, dzięki czemu kawa zachowuje świeżość i aromat. Jeśli ekspres przystosowany jest do przenia kawy z saszetek to posiada funkcję nazywaną Easy Serving Espresso. Zaletami tego systemu są na pewno krótki czas przygotowywania kawy oraz łatwość pozbywania się zużytej mieszanki. Natomiast wadą jest to, że nie widać z ziaren o jakiej jakości został przygotowana dany wkład.

Podsumowanie

Wybierając kawę do ekspresu należy przede wszystkim sprawdzić jej jakość i zadbać o odpowiednią grubość mielenia. Dobrze też kupować ją ze sprawdzonego źródła oraz od kompetentnego sprzedawcy.

Aby uzyskać aromatyczny napar kawę trzeba przechowywać w odpowiednich warunkach. Szczelne zamknięcie i odpowiednie miejsce przetrzymywania pozwolą dłużej cieszyć się ulubioną mieszanką ziaren.

Zwolennicy prostych a, także szybkich rozwiązań mogą zaopatrzyć się w ekspres obsługujący saszetki z kawą. Dzięki temu zrobienie kawy potrwa dosłownie chwilę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here