Lekka sałatka z wołowiną

0
47

Wydawałoby się, że lekka sałatka zawiera wyłącznie warzywa. Mało kto wie, że wołowina nadaje się do takiej potrawy idealnie.

Nie obciąży jej jak dax forex głowy przeciętnego człowieka. Nada jej jednak sytości dzięki czemu poczujemy się najedzeni, a nasz żołądek będzie nam wdzięczny. Tego typu sałatki nadają się na każdą porę roku. W lecie odświeżają nasz organizm, a zimą dostarczają niezbędnych składników odżywczych i witamin. To też niezły detoks dla obciążonych brzuszków.

Sałatka wołowo-fasolowa

Składniki na 4 porcje: pół kg wołowiny, główka sałaty rzymskiej(duża), 2 puszki czerwonej fasoli, cebula czerwona średniej wielkości, 2 duże pomidory, opakowanie guacamole, pół pęczka pietruszki, 2-3 ząbki czosnku, 6 łyżek soku z lionki, 5 marynowanych papryczek jalapeno, 4 łyżki oliwy, przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka

Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry, zamarynować w przyprawach. Smażyć je na rozgrzanej oliwie po 3 minuty na każdej stronie. Zostawić na patelni żeby nie wystygło. Odsączyć i opłukać fasolę. Odsączoną fasolę wrzucić do miski. Dodać pokrojone w kostkę Pomidory i cebulę. Posiekać czosnek i pietruszkę oraz papryczki (oczyścić najpierw z nasion) i dodać do miski. Doprawić oliwą, sokiem z limonki, przyprawami i wymieszać. Na koniec podrzeć sałatę i rozłożyć na talerzach. Na to nałożyć kilka łyżek mieszanki. Na każdą z porcji położyć mięso pokrojone w plastry i łyżkę guacamole.

Taka sałatka nadaje się zarówno na przekąskę, jak i na obiad czy kolację. Jest wystarczająco syta byśmy się najedli, ale nie sprawi żołądkowi trudności przy trawieniu.